Coaching för hälso- och sjukvården

Coaching inom hälso- och sjukvården

Att det måste ske flera omfattande förändringar förutom biopsykosocialt systemintegrerat medicinskt paradigm och praktik inom skolmedicinen börjar de flesta (troligen tyvärr) utanför skolmedicinen inse! En väg som effektivt blockeras av växande profitintressen där den enskilda människans behov kommer på undantag och/eller forskningsmässigt mörkas (se http://stressmedcenter.com/intressegrupp/humanism-fore-profit-inom-medicinen/

John Whitmores ”Nya Coaching för bättre resultat” kan visa den pedagogiska vägen – en väg som började hos de gamla tänkarna, t.ex Sokrates. Hippokrates inte att förglömma.  Vi avser att använda Whitmore bok som en av ett antal hörnstenar i healthcreators utbildningen.

Nedan ett citat som i princip har relevans inte bara till USA är min uppfattning kommer att följas upp av mer information under denna flik!

”Det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet …. är en skam – på vissa håll spenderar och tjänar man oerhörda summor, medan mindre välbeställda faller igenom vårdens skyddsnät helt och hållet. USA spenderar betydligt mer på vård per invånare än de flesta andra länder, och rankas ändå som ungefär nummer 20 sett till kvaliteten på den vård som tillhandahålls.

Hela systemet har kapats av läkemedelsindustrin och försäkringsbranschen, som delat upp en mellan sig för att maximera sina vinster, inte optimera människors hälsa.

Hälsovinsterna att lära människor och patienter att ta större ansvar för sin egen hälsa skulle vida överstiga den vinst som läkemedelsindustrin kan leverera, och det till en bråkdel av kostnaderna. Detta är ett uttryck för förmyndarsamhället utan snarare motsatsen – en vilja att få människor att ta bättre hand om sig själva” (sid 229).

Lämna ett svar