Mer om helomvändning ….

Mer text – obearbetad som skall snyggas till, göras förståelig …! 2018-05-01 

OBS -> För er som endast vill läsa om anti-inflammatorisk föda (och liknande t.ex. om mag-tarm – hjärna ”axeln” se längst ner -> ”Föda sin egen hälsa”

Om vetenskapsutveckling: Speciellt vid snabb vetenskapsutveckling (alltså ny kunskap som förändrar gällande ”tänk”) så gäller det att vara extra noga med (a) kunskapsbasen och den kunskap en historiskt bygger på liksom (b) de konkreta studier som nya dessa nya kunskaper påvisar/antyder/… med olika säkerhet. Samtidigt som vi har den koncensus uppfattning att vi inte utgår ifrån absolut kunskap utan begränsad eftersom vårt samlade kunskapsläge är begränsat. Men, genom att följa ”Thalses-princip” (se …..) kan vi öka vår kunskap.  

Om hur vi kan använda gammal såväl som ny kunskap:
Eftersom ingen kunskap är 100% säker bör vi försöka få fram (för var och en) förståelig aktuell kunskap och själva bilda oss en rimligt kritisk uppfattning – OBS profitintressen utgör alltid ett problem som mer och mer uppdagas även inom områden inom medicinen där vi har starka skäl att lita på kunskap! Tyvärr är inte sällan den medicinska samhället misslett av profitintressen – på olika sätt som jag diskuterar på annan plats (…) 

En viktig fråga är vilka kända och antagna risker som användande av denna nya kunskap innebär! T.ex. rucola som blodtryckssänkande läkeföda (https://www.ica.se/halsa/artikel/mat-som-sanker-blodtrycket/ eller Röbetsjuice https://kurera.se/utan-rodbetsjuicen-stiger-mitt-blodtryck/) eller sill för att förebygga Parkinson https://www.mabra.com/sill-kan-forebygga-parkinsons/ ger inte biverkningar i rimliga mängder och kan användas utifrån antagandet att de kan ha effekt. Varför ”kan ha effekt”? Ofta måste studier upprepas och om detta inte sker kan man hävda ”det är inte bevisat att det är bra/har effekt på t.ex. blodtryck eller demens”!  OBS att man tyvärr inte sällan säger att något inte har effekt TROTS det inte är undersökt korrekt OCH har ett motiverande kunskapsunderlag.  

Vad menar jag med ”Medicinsk helomvändning på väg …”. Jo att forskning kostar pengar och läkemedelsindustrin stödjer forskning direkt eller indirekt! Man har hävdat att det inte är ”jäv” och att läkemedelsfinansierad forskning är sund och inte påverkad av läkemedelsintressen. Detta har tyvärr visat sig fel och vi vet ej i nuläget har mycket fusk som förekommit LIKSOM att man troligen inte har underlag för att häva (a) att ett viss läkemedel måste användas livet ut och (b) att det inte är destruktivt samt (c) inte brytt sig om att undersöka hur man trappar ner läkemedelsanvändning – man trappar ju ner deras intäkter. Ovan är en katastrof för medicinen liksom allmänheten! Vi behöver kunna lita på experter och professionen! Så visar sig i allt högre grad inte vara möjligt! Samtidigt så har placeboeffekter (alltså individens egen tilltro/tro) haft effekt – alltså inte relaterat till själva läkemedlet! OBS att detta även minskar/försvinner eller blir motsatsen (nocebo) när vi inte längre kan ha full tilltro till den medicinska expertisen! Som i i sin tur alltså ofta blivit lurade men faktiskt en del kliniker och forskare faktiskt medvetet lierat sig med fuskande läkemedelsforskning!    

”Föda sin egen hälsa”

Igen – födan/dieten är ett viktigt verktyg bland flera i verktygslådan ”healthcreators”

1. Först; på SVT.se 2018-05-01 https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/folj-fem-rad-och-lev-tio-ar-till
”Fem råd för att leva tio år längre; Om du är sugen på att maximera din livslängd och leva ytterligare ett tiotal år bör du följa fem enkla livsstilsråd. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha analyserat hur vår livslängd påverkas av de val vi gör.

Genom att
1. äta hälsosamt
2. motionera regelbundet
3. hålla kroppsvikten
4. inte dricka för mycket alkohol
5. inte röka
…. kan du lägga till ett drygt tiotal år på din förväntade livslängd.

Forskare vid Harvard School of Public Health i USA har analyserat 34 års data från 78 865 kvinnor samt 27 års data från 44 354 män. Samtliga hade deltagit i två av varandra oberoende studier, Nurses’ Health Study respektive Health Professionals Follow-up Study.

Samtidigt bör vi lägga till anser jag
6. Hög sömnkvalitet som, om vi inte har den äran, lär och tränar oss till!
7. Biologiskt korrekt andningsbeteende som, om vi inte har den äran, lär och tränar oss till (se t.ex. http://stressmedicin.se/information/andning/ och underflikar)!
8. Psykosociala konstruktiva aktiviteter/relationer ….
9. Hobbys vi verkligen gillar och känner oss berikade av (inte för att tillfredsställa andra utan oss själv och gärna andra, i andra hand)
10. Något du tycker jag glömt uppskattar jag få info om

Ovan är i princip hela den verktygslådan vi använt snart i 30 år i vårt kliniska stressmedicin arbete!

2. Nu – äntligen – om föda.
(a) En del föda har vi mycket god kunskap om och anser att vi alla bör använda oss av – på det sätt som passar oss, t.ex. gurkmeja, ingefära och chili. I vår familj hyllar vi min healthcreators gröt som består av; (a) blötlägger havregryn, havrekli och hela linfrön på kvällen, (b) nästa morgon skär färsk ingefära (gärna egenodlad) och torkade fikon i små bitar och lägger tillsammans med ekologiskt gurkmeja pulver (eller om möjligt färsk och då finskuren med handskar), kanel från Ceylon och chili pulver – i gröten som kockar lugnt i några minuter. Till denna underbara gröt, havre- eller soya dryck , samt ägg och något fiber bröd (helst min frus kanonbröd uppskattat av alla i familjerna) med kokosolja och fetaost på. OBS allt ovan ekologiskt!

OBS finns naturligtvis många varianter på ovan där en del ingredienser ovan inte finns och andra nya som inte finns med ovan. Skall upplåta www.healthcreators.com där intresserade kan ge sina varianter på gröt och all övrig föda inklusive smoothie!

(b) Nå – anti-inflammatorisk föda då? Ovan är exempel men nu till vad som finns ”ute på internet”. Håller mig till svenska hemsidor (men skall även ge nedan de internationella jag uppskattar mest)

– https://foodpharmacy.se/2014/10/varsagoda-en-antiinflammatorisk-inkopslista/
– https://kurera.se/at-dig-frisk-med-antiinflammatorisk-mat/ ger mycekt bra förslag. Se också https://kurera.se/tag/antiinflammatoriskt/ för översikt
– https://www.mabra.com/etikett/antiinflammatorisk-mat/
– https://www.allers.se/lista-antiinflammatorisk-mat/

Finns flera synpunkter/förslag/… MEN det gäller att SJÄLV, lugnt, försiktigt testa sig fram med olika konstellationer och gärna diskutera med nära utan att var och ens unika preferenser åsidosätts!

OBS jag har inte (än) granskat allt ovan! Dessutom råder jag ifrån att oreserverat tro på alla försäkringar om hur bra man blir – yngre, vackrare, effektivare, …. som står! Dessutom kan man, av olika skäl, reagera negativt, t.ex. har en del patienter rapporterat magproblem med gurkmeja, men då har man oftast varit för ”het på gröten” – som vanligt gäller ”små steg leder efter hand till stora framsteg – annars kan man hamna i spagat”!

(c) Blad internationella hemsidor har jag tills nu sett det jag bedömer som klokheter från
– https://draxe.com/ och t.ex. om hur socker förstör vår kropp inklusive hjärna https://draxe.com/is-sugar-bad-for-you/?rs_oid_rd=511891387109242&utm_campaign=20180502_newsletter_curated_week18_product&utm_medium=email&utm_source=smart+blast
– https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
– https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/anti-inflammatory/?utm_source=google&utm_medium=cpc&gclid=EAIaIQobChMI24r0kL3k2gIVjcCyCh08dwTYEAAYAiAAEgJlufD_BwE
– https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods
…..

Om ketogetic diet
– https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/10/09/ketogenic-diet-anti-inflammatory-effects.aspx
– https://www.medicalnewstoday.com/articles/319549.php
– http://www.dynamicchiropractic.com/mpacms/dc/article.php?id=56853
Inflammation och smärta – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4124736/
– Inflammation och refraktorisk epilepsi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26011473
– OBS har ej läst detta …! http://www.jonasbergqvist.se/ketogen-kost

RISK – nu när läkemedelsprofit intressen tappar järngreppet om medicinska områden och kunskapsutveckling och empiriskt relaterad forskning kring födan formligen exploderar kastar sig profitintressen över detta – så kanske ur askan i elden? Beror i hög grad på oss själva! Rimligt kritiskt granska alla direkta, indirekta och mörkade reklamöverfall! Behovet av att ha några icke-profitintressen med högsta vetenskapliga och praktiska kvaliteter att LITA PÅ ökar!

Gärna förslag på hur sådan organisation kan se ut! samtidigt måste vi själva även kritiskt granska oss själva – och inse våra egna begränsningar! Detta utan att läggs sig platt för andra/nya/… profitörers informations ös! samtidigt måste det ju vara ok att tjäna pengar till löner och forskningsutveckling!

Goda exempel
Högt blodtryck:
Vi jobbar med 0-tolerans för högt blodtryck för de som önskar – se
Mayo clinic i USA https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974

….. kommer mera

Litet smått och gott?
Ej att glömma en del subtiliteter ..
(i) Lammkött tillagat på samiskt vis – högst 80 C – gör vi under natten i ugnen
(ii) Föda som gifter sig lyckligt anses t.ex. Rucola, lime och papaya, chili och (mycket) mörk choklad liksom päron och ingefära.
(ii) … kommer mera hoppas jag …

Litet o-gott som kan ställa till mycket problem
(a) Läs om AGE och ALE https://foodpharmacy.se/2015/01/roka-med-magen/ – MEN vi själva äter lammkött tillagat under natten i högst 80 C
(b) … kommer mera …

Nedan kommer jag att även diskutera, t.ex.

  1. Kan man verkligen de som anser sig vara experter hävda/säga att en sjukdom är obotlig? När mer korrekt är svårbotad, eftersom det finns (OBS->) exempel på att patienter blivit friska (!) trots de ”haft” s.k. obotliga sjukdomar. T.ex. begreppet placebo http://stressmedcenter.com/projekt/om-placebo (OBS maila för att få lösenord!) är just vad det kan handla om samtidigt som placebo är inte väl korrekt känt/förstått och omsatt i klinisk praktisk korrekt (missbrukats av läkemedelsindustrin och förvanskat) användning.

OBS maila mig gärna en fråga som du vill jag skall diskutera ovan!